Debit Card

Vergelijk alle debitcards

Vergelijk hier de beste debitcards

Vergelijken

Top 5 debitcards

Bekijk de top 5 debitcards

Bekijken

Meer informatie

Lees waar je op moet letten bij de aanschaf van een debitcard

Lees verder

Alle debit cards toegelicht

De betekenis van debit houdt in, dat er sprake is van een saldo en is er dus geen sprake van het nemen van een krediet. Dit is ook de gedachte achter een debitcard en kan er dus alleen maar gebruik van worden gemaakt wanneer er een geldbedrag aan gekoppeld is. In tegenstelling tot een creditcard, heeft dit als voordeel dat je niet meer uit kunt geven dan je aan het saldo hebt uitstaan en is dit de kaart bij uitstek voor zij die hun budget niet willen overschrijden. Een debitcard vertoont wat overeenkomsten met een bankpasje, maar wordt de debitcard wel geaccepteerd over de hele wereld en kan er altijd nog extra geld opgewaardeerd worden.

N26 Card

De N26 card is de beste keuze als je een gewone debit/creditcard wilt aanvragen. De kaart aanvragen is geheel gratis en er zitten ook geen maandelijkse kosten als je onder de 5 transacties per maand blijft. De kaart wordt wereldwijd op vele plekken geaccepteerd.

Prepaid creditcard in het kort uitgelegd

Een prepaid creditcard ook wel debit card of debetkaart, is in feite geen reguliere creditcard. De reden hiervan is dat u er geen krediet mee kunt opnemen, maar deze zelf van tevoren moet opladen of opwaarderen. 

Prepaid creditcards verschillen van gewone creditcards op een aantal punten:

 • U betaalt altijd vooraf bij een prepaid creditcard. U ontvangt dus geen gratis uitstel van betaling tot aan het einde van de maand zoals bij een klassieke creditcard het geval is. 
 • Alleen een positief saldo is mogelijk. U kunt nooit rood komen te staan. Ook is het niet mogelijk om aankopen in termijnen terug te betalen. 
 • Prepaid creditcards worden minder vaak aanvaard. Autoverhuurbedrijven accepteren ze bijna nooit. U kunt een prepaid creditcard ook meestal niet gebruiken voor reserveringen, zoals bij hotels gebruikelijk is. Een prepaid Visa is in het gebruik dus niet hetzelfde als een gewone Visacard. 
 • Omdat lenen is uitgesloten is een prepaid creditcard voor iedereen toegankelijk. Bij de aanvraagprocedure wordt dus niet gevraagd naar uw inkomen of gekeken naar uw schulden. 
 • Een prepaid creditcard heeft een beperkte limiet. Om fraude te bestrijden gelden er veel striktere transactielimieten dan bij andere creditcards. 
 • Er zijn meer verschillende kosten. Prepaid creditcards rekenen vaak kosten voor opladen, terwijl dit bij reguliere creditcards altijd gratis is. Daarnaast gelden er soms openings- en opheffingskosten. Als u de prepaid creditcard een tijdje niet gebruikt, moet u soms betalen voor inactiviteit. Alle verschillende kosten bij elkaar opgeteld kunnen flink oplopen.

Geen BKR check nodig

Omdat alle betalingen uitsluitend plaatsvinden met jouw eigen geld, is het niet nodig dat er een BKR check gedaan wordt. Ook personen met een BKR status kunnen dus genieten van alle voordelen die zo debitcard te bieden heeft. Zo kan iemand die een hypotheek op het huis heeft, ook gewoon op vakantie naar het buitenland gaan en zo ook voordelig uitkomen. Behalve het hebben van een BKR status, is de debitcard bij uitstek geschikt voor personen die al hun uitgaves nauwkeurig in de gaten willen houden en zich niet per ongeluk in de “schulden” willen werken. Bij een creditcard is de verleiding immers groot om aankopen te doen waar je het geld op dat moment niet voor hebt en waar je voor een paar maanden gebonden bent aan het terugbetalen.

Wel de lusten en niet de lasten?

Het is maar hoe je het bekijkt en zijn is er wel een verschil tussen een debitcard en creditcard. De voordelen zijn zo niet op elk vlak gelijk aan die van een creditcard. Zo worden creditcards wereldwijd geaccepteerd als borg wanneer je bijvoorbeeld een auto wilt huren. De gegevens op de kaart zijn al voldoende om een reservering te plaatsen omdat alle gegevens van de kaarthouder bekend zijn en in het geval van ongeregeldheden nog altijd een betalingsregeling af kan dwingen. Met een debitcard is het anders en zijn er geen tegoeden waar men op kan terugvallen.

Een debitcard heeft dus zijn beperkingen en is dat ook te merken aan de betalingslimieten die sommige aanbieders hanteren. Zo kan men niet ongelimiteerd grote bedragen op zo een kaart plaatsen en heeft dat allemaal te maken met de strenge controle welke er nu internationaal is op het betalingsverkeer en die moet voorkomen dat er illegale handelingen plaats zullen vinden met behulp van zo een debitcard. De bedragen die wel gestort mogen worden op de debitcard, zijn echter ruimschoots voldoende om bijvoorbeeld op vakantie mee te gaan of gewoon in Nederland zelf te gebruiken. Wat is een debitcard dus? Een alternatief voor een creditcard waarbij je altijd overzicht hebt op alle betalingen en nooit geconfronteerd zal raken met een onverwacht hoge rekening.

Prepaid creditcard zonder BKR toetsing

Prepaid creditcards zijn ontstaan om creditcards ook toegankelijk te maken voor diegenen die er normaliter niet voor in aanmerking komen.

Omdat lenen niet mogelijk is met een prepaid creditcard, is er geen financieel risico voor de creditcarduitgever.

Daarom komt iedereen er voor in aanmerking, ongeacht de kredietwaardigheid. Een negatieve BKR notering is dus geen probleem bij een aanvraag van een prepaid creditcard.

Hou de kosten wel in de gaten

Omdat er nu eenmaal geen sprake is van rentebetalingen over het genomen krediet, beperken de kosten zich uitsluitend tot de jaarbijdrage. Dat verschilt sterk per maatschappij en zijn ook de voorwaarden eraan verbonden nu verschillend. Door een vergelijking te maken en te kijken naar het compleet pakket, kan het juist besluit genomen worden. Bij sommige maatschappijen is het mogelijk om ook contant geld op te nemen met behulp van een debitcard. Een aparte debitcard zijn die, welke gebruikt kunnen worden voor zakelijke doeleinden. Ook bij deze speelt het voordeel dat er maar besteedt kan worden tot een zekere limiet en er geen krediet opgebouwd kan worden. Wel dient er gelet te worden op de kosten die de maatschappij in rekening brengt voor het gebruik van de kaart. Daar is er dan de jaarlijks te betalen abonnementskosten en liggen die beduidend hoger dan bij een creditcard. Ook worden er kosten in rekening gebracht wanneer de kaart wordt opgewaardeerd. Soms wordt een bepaald percentage van het bedrag in rekening gebracht en tikken de kosten aardig aan wanneer je steeds weer aan het opwaarderen bent.

De debitcard wordt vaak verward met een girokaart

Wie alles zo een beetje heeft doorgenomen, zal wel opgemerkt hebben dat een debitcard veel overeenkomsten vertoont met een girokaart. Dat klopt Inderdaad, maar wordt bij een girokaart het geld rechtstreeks van de rekening gehaald. Ook hier schuilt het gevaar dat binnen een oogwenk (te) veel van de rekening gehaald kan worden. Met een debitcard kan dat echter nooit gebeuren omdat uitsluitend uitgegeven kan worden wat er op de kaart is opgewaardeerd. Gebruik van jouw bankpasje kan nog wel in de meeste Europese landen, maar houdt het daar ook op en zal in andere landen de kaart maar zelden geaccepteerd worden. Dat is wel anders met een debitcard en mag het dus niet mis gaan met deze kaart op zak. Er is dus een duidelijk verschil tussen beide betaalkaarten en biedt de debitcard een ruim aantal voordelen. Ook heb je met een bankpasje het nadeel, dat er rechtstreeks uit jouw bankrekening wordt betaald. Met een debitcard zit je echter altijd veilig voor wat betreft jouw gestelde bestedingslimiet. Handig is zo een kaart ook voor ouders die hun kinderen een specifiek bedrag laten opwaarderen. Niet elke creditcard maatschappij acht het noodzakelijk om over een bankrekening te beschikken voor het opwaarderen en kan dat bij hun ook gewoon middels contant geld. Ook dit is een aantrekkelijke optie waar veel studenten gebruik van maken. Een debitcard aanvragen is minder ingewikkeld dan een creditcard en de ideale manier om binnen een paar werkdagen aan een internationaal geaccepteerde betaalmethode te beschikken.

Met een debitcard op zak, zal je dus ook nooit geld tekort komen, tenzij je natuurlijk de limiet wenst te overschrijden. Hou dus altijd wel het saldo in de gaten en zorg ervoor dat je op tijd de creditcard opwaardeert. Dat kan middels contant geld of overmaking vanuit jouw bankrekening, PayPal of iDeal.  Indien er de behoefte is om contant geld vanuit de kaart op te nemen, is dat mogelijk en wordt de kaart overal ter wereld geaccepteerd. Dat is nu het groot verschil met een bankpasje en zijn aankopen verricht met de debitcard ook nog verzekerd. Met een debitcard vergelijken, haal je ook altijd de voordeligste naar binnen en let je daarbij vooral op alle erbij komende kosten voor langdurig gebruik.

 

Beste Prepaid Creditcard

 

n26 Mastercard

 

 • Debit card
 • Aanmelden in Engels
 • Volledig Gratis

Aanvragen

 

 

Transferwise debit Mastercard

 

 • Prepaid
 • Jaarlijkse bijdragen: GRATIS
 • Directe acceptatie

Aanvragen

 

Viabuy Mastercard

 

 • Geen BKR toetsing
 • Prepaid
 • Jaarlijkse bijdrage: € 19,90
 • Directe acceptatie

Aanvragen

 

 

 

 

Beste Creditcards

 

 

American Express - Blue card

 

 • Slechts € 3,- per maand
 • Aankoopverzekering: 90 dagen

Aanvragen

American Express Green

 

 • Kosten: € 65,- per jaar
 • Aankoopverzekering: 90 dagen
 • Bestedingslimiet: Persoonlijk (financiële situatie)
 • Membership Rewards

Aanvragen

 

KNAB Visa card

 

 • Kosten: € 60,- per jaar
 • Aankoopverzekering: 90 dagen
 • Bestedingslimiet: Persoonlijk (financiële situatie)

Aanvragen

 

Vraag
Vraag