Start » Hoe Geld Overmaken & Ontvangen in het Weekend en op Feestdagen?

Hoe Geld Overmaken & Ontvangen in het Weekend en op Feestdagen?

Gepubliceerd op 5 juli 2016 om 13:56

Geld overmaken en ontvangen doen we allemaal wel eens. Maar wat nu als het weekend of een feestdag is? Wanneer men geld overmaakt en verstuurt op vrijdag of in het weekend dan ontvangt u dit meestal op de eerst volgende werkdag. Maandag is dat dus in dit geval. Maar waarom denkt u dan? Zijn er toch manieren om toch geld over te maken en te ontvangen op zaterdag en zondag of op feestdagen?

 

Waarom kan ik geen geld ontvangen in het weekend en feestdagen?

U kunt als klant zijnde van een bepaalde Bank gewoon geld overboeken en ontvangen in het weekend en op feestdagen. Het onvangen van het geld moet dan wel bankgebonden zijn. Tussen verschillende banken levert dit altijd een vertraging op. Vaak is het wel zo dat wanneer u doordeweeks 's ochtends geld overmaakt naar een andere bank diegene dit dezelfde werkdag nog op zijn of haar bankrekening krijgt. Gebeurd dit te laat op vrijdag dan ontvangt diegene dit 's maandags.

 

Geld overmaken in het weekend en op feestdagen tussen verschillende Banken

Wanneer een gebruiker van de ene bank geld overmaakt naar een andere bank zit het anders in elkaar. Het geld loopt via de Nederlandse Bank, welke eerst controleert waar het geld vandaan komt en waar het geld heen gaat. De balansen van de betalende bank en de ontvangende bank worden opnieuw opgemaakt. De Nederlandse Bank verwerkt dit soort orders dag en nacht, maar omdat het proces vrij uitgebreid is duurt het vaak een aantal uren tot een dag voordat de ontvangende bank het geld binnenkrijgt.

Wanneer een transactie plaatsvindt tussen twee banken in verschillende landen, moeten de twee centrale banken van deze landen allebei haar controlerende functie uitvoeren en hierbij ook met elkaar samenwerken. Hierdoor duurt het overboeken van uw geld tussen verschillende landen vaak een aantal werkdagen.

Met de komst van de EER en vooral de euro is het betalingsverkeer binnen Europa een stuk sneller geworden aangezien de samenwerking tussen de centrale banken sneller kan verlopen.

 

De verwerkingstijden in het weekend en feestdagen voor overboekingen per Nederlandse Bank geven we hieronder weer:

ABN AMRO verwerkingstijd weekend en feestdagen

ASN Bank verwerkingstijd weekend en feestdagen

Rabobank verwerkingstijd weekend en feestdagen

ING verwerkingstijd weekend en feestdagen

Knab verwerkingstijd weekend en feestdagen

Regiobank verwerkingstijd weekend en feestdagen

SNS verwerkingstijd weekend en feestdagen

Triodos Bank verwerkingstijd weekend en feestdagen

 

 

Zijn er mogelijkeden om toch geld te versturen en te ontvangen in het weekend?

Die vraag kunnen we meteen beantwoorden met een dikke JA! Door de komst van de zogenoemde digitale eWallet is het toch mogelijk om geld te versturen en te ontvangen in het weekend en op feestdagen. U kunt ook direct over uw geld beschikken. De eWallets zijn digitale bankrekeningen en werken 24 uur en 7 dagen per week.

 

Kan ik ook geld versturen en ontvangen in het weekend vanuit en naar het buitenland?

Dit geldt uiteraard ook voor het buitenland. Heeft u bijvoorbeeld familie of vrienden zitten in het buitenland of zit u zelf (tijdelijk) in het buitenland dan werkt dit hetzelfde als wanneer u in Nederland geld zou overmaken naar iemand die ook in Nederland zou zitten. Een eWallet kent namelijk geen landgrenzen of tijd.

Het geld wordt direct overgemaakt vanuit of naar het buitenland en staat meestal binnen enkele minuten op uw eWallet account, zelfs in het weekend en op feestdagen!

 

Hoe kan ik over het over te maken geld beschikken in het weekend via een eWallet?

De bedrijven die eWallets beheren en uitgeven geven vaak ook zelf een prepaid creditcard of dedit card uit welke gekoppeld zitten aan een eWallet account. Met zo'n kaart kunt u dan geld opnemen in het weekend bij een geldautomaat of gewoon (online) shoppen en betalen in een restaurant. Uiteraard kunt ook geld opnemen op een feestdag.

 

Is een eWallet Account gratis?

In de meeste gevallen is een eWallet account gratis en betaalt u geen maandelijkse kosten, zoals bij uw bank. Voor het versturen kan een kleine fee berekend worden.

 

Prepaid creditcard of debit card

Wilt u een bijbehorende prepaid creditcard of debit card dan betaalt u de aanschafkosten van zo'n kaart. Vaak ligt dit rond de 10,- euro en herhaalt dit bedrag zich jaarlijks oftwel de jaarbijdrage.

Er kunnen wel kosten berekend worden voor het opnemen van geld bij een pinautomaat. De goedkoopste prepaid creditcard met het opnemen van contant geld is de Skrill creditcard. Hier betaalt u slechts 1,80 euro bij een geldautomaat. Andere kaarten berekenen vaak zo rond de 4,- a 5,- euro of een vast percentage over het op te nemen geldbedrag.


«   »